[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness:Phishing Attack

Najmi najmi.zabidi at gmail.com
Sun Nov 14 21:51:39 EST 2010


-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA256

Kalo buat phish email tank utk .my punye banking pun best.. biaq depa tgk sendiri sape skor phish tbanyak. http://phish.my huhuh aku ade gAK submit ke phishtank.tp since david vs goliath game maka xabis2 la

"Azharuddin Ahmad Jais" <azhar at arsa.com.my> wrote:

>Dapat email phishing tak putus-putus. Idiot phishers.
>
>Well, buat video tu idea bagus tapi kalau rely video saja, public
>dissemination ada problem sikit.
>
>Senang cerita Maybank kena disyorkan utk buat iklan besar satu
>mukasurat
>penuh dalam semua suratkhabar mainstream. Kenapa Maybank? Sebab
>phishers are
>actively targeting Maybank customers. One way or another, Maybank now
>owes
>the public their corporate social responsibility/CSR, if not legal, of
>the
>phishing attempts. Kalau dia orang setakat buat notification kat main
>website tak cukup. Tak semua orang guna Maybank's e-banking website nak
>buat
>transaksi & kalau Maybank cuma assume orang yg dpt email macam ni
>adalah
>orang yg guna e-banking website Maybank, silap besar la.they cannot
>afford
>to be afraid to spend a little to protect their customers. Kalau
>Maybank
>duduk buat tak tau, silap-silap satu hari nanti kena saman by aggrieved
>customers pasal negligence. I'm not saying that dia orang sure kena
>saman,
>just the probability.it can become a tort, y'know?...
>
>Maybe a direct letter from OWASP to Maybank exhorting them to get off
>their
>butts and do something would be a better option.
>
>
>AAJ
>
>  _____
>
>From: owasp-malaysia-bounces at lists.owasp.org
>[mailto:owasp-malaysia-bounces at lists.owasp.org] On Behalf Of ApOgEE
>Sent: Friday, November 12, 2010 11:05 AM
>To: Open Web Application Security Project (OWASP) Malaysia Local
>Chapter
>Subject: [Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public
>Awareness:Phishing Attack
>
>Salam Semua...
>
>Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh berkaitan
>isu
>Phishing yang berleluasa.
>
>LinuxMalaysia Malaysia
>Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk perbincangan kami.
>Kenapa
>masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u dan tidak
>gunakan
>https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
>2 hours ago . Comment
>      2 people like this.
>       o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel 2... still masuk
>lagi...
>            2 hours ago .
>          o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab mereka boleh spam
>melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip alamat email ni
>masih
>suci bersih RBL.
>            2 hours ago .
>     o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2 setiap emel... xsma pn
>kdg2...
>            2 hours ago .
>      o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay hoster gak sekali
>ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
>            about an hour ago .
>          o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg ble overcome
>masalah phishing emel?
>            about an hour ago .
>          o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya nak masuk
>"maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg merapu mmg sy x
>masuk
>            about an hour ago .
>          o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
>            about an hour ago .
>        o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau ada teknik block
>spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran pengguna. Harus
>diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV berkaitan perkara
>ini...
>suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni... bila semua
>orang
>berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan fade away begitu
>saja
>sebab buang masa dia...
>            32 minutes ago .
>          o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku setuju. Bila
>penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di organisasi,
>rasanya
>masalah dpt dikurangkan. +1
>            30 minutes ago .
>        o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat youtube... ada
>berani? sapa nak join?
>            28 minutes ago .
>      o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku ini, sering ada emel
>notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak bgtau kat
>dorang
>sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
>            27 minutes ago .
>     o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan, kadang2 diorg buat2
>macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan, tunjuk akibat
>orang
>tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la masing2 ada
>akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm bank... pastu
>sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat malaysia...
>            24 minutes ago .
>          o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube, takpun umpukkan
>video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda masing-masing.
>Dalam
>format powerpoint pun cantik :)
>            22 minutes ago .
>        o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan perancangannya...
>aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk projek amal
>ni...
>heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
>            19 minutes ago .
>      o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm presentation pun ok bro..
>Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
>            17 minutes ago .
>         o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation... orang kebanyakan
>malas nak tengok presentation... hehehe... social engineering...
>            11 minutes ago .
>      o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata cadangan ni submit
>OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
>
>Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang memproduksikan video
>iklan
>berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna itu sendiri
>dapat
>mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
>
>So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
>
>--
>Best Wishes,
>
>M. Fauzilkamil Zainuddin
>----------------------------------------------------
>ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
>----------------------------------------------------
>https://edge.launchpad.net/~apogee
><https://edge.launchpad.net/%7Eapogee>  -
>ApOgEE on LaunchPad
>http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
>http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
>----------------------------------------------------
>_______________________________________________
>Owasp-Malaysia mailing list
>Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
>https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>
>OWASP Malaysia Wiki
>http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>
>OWASP Malaysia Wiki Facebook
>http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420

- --
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: APG v1.0.7

iJUDBQFM4KA7+Dnw07XzxysBCKkDA/9m0CJJcLO81f37FNhIjf7EszT11jm09Xqo
VM5UifMXxxSIGgpax8UgW+k7R1LMjE+n7isZ0Bft/rr3Av17X/wlvS6Ig5tnr419
l8uxvRc82cZF3ZYNnLVqfEgh3sWasxFZj7vRkC5PTsVuAsaTrj8zPPG81ol0LWW9
eWjL/cDzeQ==
=Msyj
-----END PGP SIGNATURE-----



More information about the Owasp-Malaysia mailing list