[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness: Phishing Attack

saiful akusaiful at gmail.com
Fri Nov 12 04:55:48 EST 2010


setuju! simple flash animation pun dah memadai, yg penting sampai mesej

2010/11/12 Adnan bin Mohd Shukor <adnan.shukor at gmail.com>

> sorry.. correction cybersafe[at]cybersecurity.my
>
> 2010/11/12 Adnan bin Mohd Shukor <adnan.shukor at gmail.com>:
> > 1 - tiada ditayangkan kat tv :(
> > 2 - yerp, sila sebarkan :)
> > 3 - according to this http://www.cybersafe.my/copyright.html <=
> > "Nothing contained, displayed or posted in the eSecurity website and
> > its links shall be copied, reproduced, recorded, reduced, transmitted
> > or in any other ways, in any form or by electronic, mechanical,
> > photocopying and recording methods or any other means for any purpose
> > or utility without the express written permission of CyberSecurity
> > Malaysia and its partners." <= so sila spam mereka di
> > outreach at cybersecurity.my :D
> >
> > 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
> >> Aku tengok, ada dah iklan dengan tujuan ini kat cybersafe...
> >> http://www.cybersafe.my/video/Banking/BANK_bm.wmv
> >> Terima Kasih Adnan...
> >>
> >>
> >> Persoalan aku:
> >> 1 - Menda ni ada ditayangkan kat TV ke? (aku jarang tengok TV sekarang..
> >> heheh)
> >> 2 - kenapa ianya tidak diletakkan di tempat umum (facebook, youtube)
> yang
> >> boleh dikongsi dan tersebar secara viral... takkan cybersafe nak tengok
> >> sorang2 je mender tu atau expect semua orang nak pegi dan tengok video
> tu
> >> kat sana?...
> >> 3 - Adakah cybersafe membenarkan kita download dan sebarkan video ini?
> >>
> >>
> >> 2010/11/12 Amir Haris <amirharis at gmail.com>
> >>>
> >>> Aku nak jadi penjenayah dalam video ni :) haha
> >>>
> >>> 2010/11/12 Adnan bin Mohd Shukor <adnan.shukor at gmail.com>
> >>>>
> >>>> http://www.cybersafe.my/home.html
> >>>>
> >>>> semoga membantu
> >>>>
> >>>> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
> >>>> > OK kawan-kawan... skrip versi alpha...
> >>>> >
> >>>> >
> http://jerungkun.blogspot.com/2010/11/iklan-public-awareness-berhati-hati.html
> >>>> >
> >>>> > tolong komen... heheheh
> >>>> >
> >>>> >
> >>>> > 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>
> >>>> >>
> >>>> >> OK ngam... nanti aku post skrip kat sini, bincang ramai2... kita
> >>>> >> jadikan
> >>>> >> projek ni sebagai projek amal OWASP... boleh ke tuan Presiden?
> >>>> >>
> >>>> >>
> >>>> >> 2010/11/12 najmi.zabidi at gmail.com <najmi.zabidi at gmail.com>
> >>>> >>>
> >>>> >>> 100+,7-11,911,9-5
> >>>> >>>
> >>>> >>> 2010/11/12 Sumardi Shukor <me at sumardi.net>
> >>>> >>>>
> >>>> >>>> saya sokong 100%. jika perlukan bantuan seperti nak cari
> production
> >>>> >>>> team
> >>>> >>>> (photographer, videographer, etc)... saya boleh usahakan recruit
> >>>> >>>> beberapa
> >>>> >>>> org. :)
> >>>> >>>> 2010/11/12 se7en <ridzwan85 at gmail.com>
> >>>> >>>>>
> >>>> >>>>> 200%
> >>>> >>>>>
> >>>> >>>>> 2010/11/12 Najmi <najmi.zabidi at gmail.com>
> >>>> >>>>>>
> >>>> >>>>>> -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
> >>>> >>>>>> Hash: SHA256
> >>>> >>>>>>
> >>>> >>>>>> saya sokong,ape2 yg boleh kami tlg sila bgtau
> >>>> >>>>>>
> >>>> >>>>>> "Mohd Fazli Azran" <mfazliazran at gmail.com> wrote:
> >>>> >>>>>>
> >>>> >>>>>> >+100
> >>>> >>>>>> >
> >>>> >>>>>> >2010/11/12 Harisfazillah Jamel <linuxmalaysia at gmail.com>
> >>>> >>>>>> >
> >>>> >>>>>> >> Thanks Apogee.
> >>>> >>>>>> >>
> >>>> >>>>>> >> Macam mana rakan-rakan yang lain?
> >>>> >>>>>> >>
> >>>> >>>>>> >> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
> >>>> >>>>>> >> > Salam Semua...
> >>>> >>>>>> >> >
> >>>> >>>>>> >> > Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh
> >>>> >>>>>> >berkaitan isu
> >>>> >>>>>> >> > Phishing yang berleluasa.
> >>>> >>>>>> >> >
> >>>> >>>>>> >> > LinuxMalaysia Malaysia
> >>>> >>>>>> >> > Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk
> >>>> >>>>>> >> > perbincangan
> >>>> >>>>>> >kami.
> >>>> >>>>>> >> Kenapa
> >>>> >>>>>> >> > masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u
> dan
> >>>> >>>>>> >> > tidak
> >>>> >>>>>> >> gunakan
> >>>> >>>>>> >> > https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
> >>>> >>>>>> >> > 2 hours ago · Comment
> >>>> >>>>>> >> >       2 people like this.
> >>>> >>>>>> >> >           o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel
> >>>> >>>>>> >> > 2...
> >>>> >>>>>> >still
> >>>> >>>>>> >> masuk
> >>>> >>>>>> >> > lagi...
> >>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab
> mereka
> >>>> >>>>>> >> > boleh
> >>>> >>>>>> >spam
> >>>> >>>>>> >> > melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip
> alamat
> >>>> >>>>>> >> > email
> >>>> >>>>>> >ni
> >>>> >>>>>> >> masih
> >>>> >>>>>> >> > suci bersih RBL.
> >>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2
> setiap
> >>>> >>>>>> >emel... xsma
> >>>> >>>>>> >> pn
> >>>> >>>>>> >> > kdg2...
> >>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay
> >>>> >>>>>> >> > hoster
> >>>> >>>>>> >gak
> >>>> >>>>>> >> sekali
> >>>> >>>>>> >> > ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
> >>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg
> >>>> >>>>>> >> > ble
> >>>> >>>>>> >overcome
> >>>> >>>>>> >> > masalah phishing emel?
> >>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya
> nak
> >>>> >>>>>> >> > masuk
> >>>> >>>>>> >> > "maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg
> merapu
> >>>> >>>>>> >> > mmg
> >>>> >>>>>> >sy x
> >>>> >>>>>> >> masuk
> >>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
> >>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau
> ada
> >>>> >>>>>> >> > teknik
> >>>> >>>>>> >block
> >>>> >>>>>> >> > spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran
> >>>> >>>>>> >> > pengguna.
> >>>> >>>>>> >Harus
> >>>> >>>>>> >> > diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV
> berkaitan
> >>>> >>>>>> >> > perkara
> >>>> >>>>>> >> ini...
> >>>> >>>>>> >> > suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni...
> bila
> >>>> >>>>>> >> > semua
> >>>> >>>>>> >orang
> >>>> >>>>>> >> > berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan
> fade
> >>>> >>>>>> >> > away
> >>>> >>>>>> >begitu
> >>>> >>>>>> >> saja
> >>>> >>>>>> >> > sebab buang masa dia...
> >>>> >>>>>> >> >             32 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku
> setuju.
> >>>> >>>>>> >> > Bila
> >>>> >>>>>> >> > penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di
> >>>> >>>>>> >> > organisasi,
> >>>> >>>>>> >> rasanya
> >>>> >>>>>> >> > masalah dpt dikurangkan. +1
> >>>> >>>>>> >> >             30 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat
> >>>> >>>>>> >youtube... ada
> >>>> >>>>>> >> > berani? sapa nak join?
> >>>> >>>>>> >> >             28 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku
> ini,
> >>>> >>>>>> >> > sering
> >>>> >>>>>> >ada
> >>>> >>>>>> >> emel
> >>>> >>>>>> >> > notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak
> >>>> >>>>>> >> > bgtau
> >>>> >>>>>> >> > kat
> >>>> >>>>>> >> dorang
> >>>> >>>>>> >> > sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
> >>>> >>>>>> >> >             27 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan,
> >>>> >>>>>> >> > kadang2
> >>>> >>>>>> >diorg
> >>>> >>>>>> >> buat2
> >>>> >>>>>> >> > macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan,
> tunjuk
> >>>> >>>>>> >> > akibat
> >>>> >>>>>> >orang
> >>>> >>>>>> >> > tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la
> >>>> >>>>>> >> > masing2
> >>>> >>>>>> >ada
> >>>> >>>>>> >> > akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm
> >>>> >>>>>> >> > bank...
> >>>> >>>>>> >pastu
> >>>> >>>>>> >> > sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat
> >>>> >>>>>> >> > malaysia...
> >>>> >>>>>> >> >             24 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube,
> >>>> >>>>>> >> > takpun
> >>>> >>>>>> >umpukkan
> >>>> >>>>>> >> > video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda
> >>>> >>>>>> >masing-masing.
> >>>> >>>>>> >> Dalam
> >>>> >>>>>> >> > format powerpoint pun cantik :)
> >>>> >>>>>> >> >             22 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan
> >>>> >>>>>> >perancangannya...
> >>>> >>>>>> >> > aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk
> >>>> >>>>>> >> > projek
> >>>> >>>>>> >amal
> >>>> >>>>>> >> ni...
> >>>> >>>>>> >> > heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
> >>>> >>>>>> >> >             19 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm
> >>>> >>>>>> >> > presentation
> >>>> >>>>>> >> > pun
> >>>> >>>>>> >ok
> >>>> >>>>>> >> bro..
> >>>> >>>>>> >> > Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
> >>>> >>>>>> >> >             17 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation...
> orang
> >>>> >>>>>> >kebanyakan
> >>>> >>>>>> >> > malas nak tengok presentation... hehehe... social
> >>>> >>>>>> >> > engineering...
> >>>> >>>>>> >> >             11 minutes ago ·
> >>>> >>>>>> >> >           o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata
> >>>> >>>>>> >> > cadangan
> >>>> >>>>>> >ni
> >>>> >>>>>> >> submit
> >>>> >>>>>> >> > OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
> >>>> >>>>>> >> >
> >>>> >>>>>> >> > Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang
> memproduksikan
> >>>> >>>>>> >> > video
> >>>> >>>>>> >iklan
> >>>> >>>>>> >> > berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna
> itu
> >>>> >>>>>> >sendiri
> >>>> >>>>>> >> dapat
> >>>> >>>>>> >> > mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
> >>>> >>>>>> >> >
> >>>> >>>>>> >> > So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
> >>>> >>>>>> >> >
> >>
> >> --
> >> Best Wishes,
> >>
> >> M. Fauzilkamil Zainuddin
> >> ----------------------------------------------------
> >> ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
> >> ----------------------------------------------------
> >> https://edge.launchpad.net/~apogee - ApOgEE on LaunchPad
> >> http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
> >> http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
> >> ----------------------------------------------------
> >>
> >>
> >> _______________________________________________
> >> Owasp-Malaysia mailing list
> >> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
> >> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
> >>
> >> OWASP Malaysia Wiki
> >> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
> >>
> >> OWASP Malaysia Wiki Facebook
> >> http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
> >>
> >
> _______________________________________________
> Owasp-Malaysia mailing list
> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki
> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki Facebook
> http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>



-- 
"When there are Thousand of People go against you and only one at your side,
trust me, I'm the one - akusaiful".
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.owasp.org/pipermail/owasp-malaysia/attachments/20101112/0101804f/attachment-0001.html 


More information about the Owasp-Malaysia mailing list