[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness: Phishing Attack

Adnan bin Mohd Shukor adnan.shukor at gmail.com
Fri Nov 12 04:43:02 EST 2010


sorry.. correction cybersafe[at]cybersecurity.my

2010/11/12 Adnan bin Mohd Shukor <adnan.shukor at gmail.com>:
> 1 - tiada ditayangkan kat tv :(
> 2 - yerp, sila sebarkan :)
> 3 - according to this http://www.cybersafe.my/copyright.html <=
> "Nothing contained, displayed or posted in the eSecurity website and
> its links shall be copied, reproduced, recorded, reduced, transmitted
> or in any other ways, in any form or by electronic, mechanical,
> photocopying and recording methods or any other means for any purpose
> or utility without the express written permission of CyberSecurity
> Malaysia and its partners." <= so sila spam mereka di
> outreach at cybersecurity.my :D
>
> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
>> Aku tengok, ada dah iklan dengan tujuan ini kat cybersafe...
>> http://www.cybersafe.my/video/Banking/BANK_bm.wmv
>> Terima Kasih Adnan...
>>
>>
>> Persoalan aku:
>> 1 - Menda ni ada ditayangkan kat TV ke? (aku jarang tengok TV sekarang..
>> heheh)
>> 2 - kenapa ianya tidak diletakkan di tempat umum (facebook, youtube) yang
>> boleh dikongsi dan tersebar secara viral... takkan cybersafe nak tengok
>> sorang2 je mender tu atau expect semua orang nak pegi dan tengok video tu
>> kat sana?...
>> 3 - Adakah cybersafe membenarkan kita download dan sebarkan video ini?
>>
>>
>> 2010/11/12 Amir Haris <amirharis at gmail.com>
>>>
>>> Aku nak jadi penjenayah dalam video ni :) haha
>>>
>>> 2010/11/12 Adnan bin Mohd Shukor <adnan.shukor at gmail.com>
>>>>
>>>> http://www.cybersafe.my/home.html
>>>>
>>>> semoga membantu
>>>>
>>>> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
>>>> > OK kawan-kawan... skrip versi alpha...
>>>> >
>>>> > http://jerungkun.blogspot.com/2010/11/iklan-public-awareness-berhati-hati.html
>>>> >
>>>> > tolong komen... heheheh
>>>> >
>>>> >
>>>> > 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>
>>>> >>
>>>> >> OK ngam... nanti aku post skrip kat sini, bincang ramai2... kita
>>>> >> jadikan
>>>> >> projek ni sebagai projek amal OWASP... boleh ke tuan Presiden?
>>>> >>
>>>> >>
>>>> >> 2010/11/12 najmi.zabidi at gmail.com <najmi.zabidi at gmail.com>
>>>> >>>
>>>> >>> 100+,7-11,911,9-5
>>>> >>>
>>>> >>> 2010/11/12 Sumardi Shukor <me at sumardi.net>
>>>> >>>>
>>>> >>>> saya sokong 100%. jika perlukan bantuan seperti nak cari production
>>>> >>>> team
>>>> >>>> (photographer, videographer, etc)... saya boleh usahakan recruit
>>>> >>>> beberapa
>>>> >>>> org. :)
>>>> >>>> 2010/11/12 se7en <ridzwan85 at gmail.com>
>>>> >>>>>
>>>> >>>>> 200%
>>>> >>>>>
>>>> >>>>> 2010/11/12 Najmi <najmi.zabidi at gmail.com>
>>>> >>>>>>
>>>> >>>>>> -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
>>>> >>>>>> Hash: SHA256
>>>> >>>>>>
>>>> >>>>>> saya sokong,ape2 yg boleh kami tlg sila bgtau
>>>> >>>>>>
>>>> >>>>>> "Mohd Fazli Azran" <mfazliazran at gmail.com> wrote:
>>>> >>>>>>
>>>> >>>>>> >+100
>>>> >>>>>> >
>>>> >>>>>> >2010/11/12 Harisfazillah Jamel <linuxmalaysia at gmail.com>
>>>> >>>>>> >
>>>> >>>>>> >> Thanks Apogee.
>>>> >>>>>> >>
>>>> >>>>>> >> Macam mana rakan-rakan yang lain?
>>>> >>>>>> >>
>>>> >>>>>> >> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
>>>> >>>>>> >> > Salam Semua...
>>>> >>>>>> >> >
>>>> >>>>>> >> > Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh
>>>> >>>>>> >berkaitan isu
>>>> >>>>>> >> > Phishing yang berleluasa.
>>>> >>>>>> >> >
>>>> >>>>>> >> > LinuxMalaysia Malaysia
>>>> >>>>>> >> > Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk
>>>> >>>>>> >> > perbincangan
>>>> >>>>>> >kami.
>>>> >>>>>> >> Kenapa
>>>> >>>>>> >> > masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u dan
>>>> >>>>>> >> > tidak
>>>> >>>>>> >> gunakan
>>>> >>>>>> >> > https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
>>>> >>>>>> >> > 2 hours ago · Comment
>>>> >>>>>> >> >       2 people like this.
>>>> >>>>>> >> >           o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel
>>>> >>>>>> >> > 2...
>>>> >>>>>> >still
>>>> >>>>>> >> masuk
>>>> >>>>>> >> > lagi...
>>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab mereka
>>>> >>>>>> >> > boleh
>>>> >>>>>> >spam
>>>> >>>>>> >> > melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip alamat
>>>> >>>>>> >> > email
>>>> >>>>>> >ni
>>>> >>>>>> >> masih
>>>> >>>>>> >> > suci bersih RBL.
>>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2 setiap
>>>> >>>>>> >emel... xsma
>>>> >>>>>> >> pn
>>>> >>>>>> >> > kdg2...
>>>> >>>>>> >> >             2 hours ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay
>>>> >>>>>> >> > hoster
>>>> >>>>>> >gak
>>>> >>>>>> >> sekali
>>>> >>>>>> >> > ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
>>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg
>>>> >>>>>> >> > ble
>>>> >>>>>> >overcome
>>>> >>>>>> >> > masalah phishing emel?
>>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya nak
>>>> >>>>>> >> > masuk
>>>> >>>>>> >> > "maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg merapu
>>>> >>>>>> >> > mmg
>>>> >>>>>> >sy x
>>>> >>>>>> >> masuk
>>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
>>>> >>>>>> >> >             about an hour ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau ada
>>>> >>>>>> >> > teknik
>>>> >>>>>> >block
>>>> >>>>>> >> > spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran
>>>> >>>>>> >> > pengguna.
>>>> >>>>>> >Harus
>>>> >>>>>> >> > diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV berkaitan
>>>> >>>>>> >> > perkara
>>>> >>>>>> >> ini...
>>>> >>>>>> >> > suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni... bila
>>>> >>>>>> >> > semua
>>>> >>>>>> >orang
>>>> >>>>>> >> > berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan fade
>>>> >>>>>> >> > away
>>>> >>>>>> >begitu
>>>> >>>>>> >> saja
>>>> >>>>>> >> > sebab buang masa dia...
>>>> >>>>>> >> >             32 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku setuju.
>>>> >>>>>> >> > Bila
>>>> >>>>>> >> > penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di
>>>> >>>>>> >> > organisasi,
>>>> >>>>>> >> rasanya
>>>> >>>>>> >> > masalah dpt dikurangkan. +1
>>>> >>>>>> >> >             30 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat
>>>> >>>>>> >youtube... ada
>>>> >>>>>> >> > berani? sapa nak join?
>>>> >>>>>> >> >             28 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku ini,
>>>> >>>>>> >> > sering
>>>> >>>>>> >ada
>>>> >>>>>> >> emel
>>>> >>>>>> >> > notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak
>>>> >>>>>> >> > bgtau
>>>> >>>>>> >> > kat
>>>> >>>>>> >> dorang
>>>> >>>>>> >> > sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
>>>> >>>>>> >> >             27 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan,
>>>> >>>>>> >> > kadang2
>>>> >>>>>> >diorg
>>>> >>>>>> >> buat2
>>>> >>>>>> >> > macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan, tunjuk
>>>> >>>>>> >> > akibat
>>>> >>>>>> >orang
>>>> >>>>>> >> > tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la
>>>> >>>>>> >> > masing2
>>>> >>>>>> >ada
>>>> >>>>>> >> > akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm
>>>> >>>>>> >> > bank...
>>>> >>>>>> >pastu
>>>> >>>>>> >> > sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat
>>>> >>>>>> >> > malaysia...
>>>> >>>>>> >> >             24 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube,
>>>> >>>>>> >> > takpun
>>>> >>>>>> >umpukkan
>>>> >>>>>> >> > video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda
>>>> >>>>>> >masing-masing.
>>>> >>>>>> >> Dalam
>>>> >>>>>> >> > format powerpoint pun cantik :)
>>>> >>>>>> >> >             22 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan
>>>> >>>>>> >perancangannya...
>>>> >>>>>> >> > aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk
>>>> >>>>>> >> > projek
>>>> >>>>>> >amal
>>>> >>>>>> >> ni...
>>>> >>>>>> >> > heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
>>>> >>>>>> >> >             19 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm
>>>> >>>>>> >> > presentation
>>>> >>>>>> >> > pun
>>>> >>>>>> >ok
>>>> >>>>>> >> bro..
>>>> >>>>>> >> > Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
>>>> >>>>>> >> >             17 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation... orang
>>>> >>>>>> >kebanyakan
>>>> >>>>>> >> > malas nak tengok presentation... hehehe... social
>>>> >>>>>> >> > engineering...
>>>> >>>>>> >> >             11 minutes ago ·
>>>> >>>>>> >> >           o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata
>>>> >>>>>> >> > cadangan
>>>> >>>>>> >ni
>>>> >>>>>> >> submit
>>>> >>>>>> >> > OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
>>>> >>>>>> >> >
>>>> >>>>>> >> > Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang memproduksikan
>>>> >>>>>> >> > video
>>>> >>>>>> >iklan
>>>> >>>>>> >> > berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna itu
>>>> >>>>>> >sendiri
>>>> >>>>>> >> dapat
>>>> >>>>>> >> > mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
>>>> >>>>>> >> >
>>>> >>>>>> >> > So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
>>>> >>>>>> >> >
>>
>> --
>> Best Wishes,
>>
>> M. Fauzilkamil Zainuddin
>> ----------------------------------------------------
>> ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
>> ----------------------------------------------------
>> https://edge.launchpad.net/~apogee - ApOgEE on LaunchPad
>> http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
>> http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
>> ----------------------------------------------------
>>
>>
>> _______________________________________________
>> Owasp-Malaysia mailing list
>> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
>> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>>
>> OWASP Malaysia Wiki
>> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>>
>> OWASP Malaysia Wiki Facebook
>> http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>>
>


More information about the Owasp-Malaysia mailing list