[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness: Phishing Attack

Najmi najmi.zabidi at gmail.com
Fri Nov 12 02:18:14 EST 2010


-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA256

saya sokong,ape2 yg boleh kami tlg sila bgtau

"Mohd Fazli Azran" <mfazliazran at gmail.com> wrote:

>+100
>
>2010/11/12 Harisfazillah Jamel <linuxmalaysia at gmail.com>
>
>> Thanks Apogee.
>>
>> Macam mana rakan-rakan yang lain?
>>
>> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
>> > Salam Semua...
>> >
>> > Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh
>berkaitan isu
>> > Phishing yang berleluasa.
>> >
>> > LinuxMalaysia Malaysia
>> > Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk perbincangan
>kami.
>> Kenapa
>> > masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u dan tidak
>> gunakan
>> > https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
>> > 2 hours ago · Comment
>> >       2 people like this.
>> >           o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel 2...
>still
>> masuk
>> > lagi...
>> >             2 hours ago ·
>> >           o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab mereka boleh
>spam
>> > melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip alamat email
>ni
>> masih
>> > suci bersih RBL.
>> >             2 hours ago ·
>> >           o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2 setiap
>emel... xsma
>> pn
>> > kdg2...
>> >             2 hours ago ·
>> >           o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay hoster
>gak
>> sekali
>> > ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
>> >             about an hour ago ·
>> >           o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg ble
>overcome
>> > masalah phishing emel?
>> >             about an hour ago ·
>> >           o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya nak masuk
>> > "maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg merapu mmg
>sy x
>> masuk
>> >             about an hour ago ·
>> >           o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
>> >             about an hour ago ·
>> >           o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau ada teknik
>block
>> > spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran pengguna.
>Harus
>> > diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV berkaitan perkara
>> ini...
>> > suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni... bila semua
>orang
>> > berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan fade away
>begitu
>> saja
>> > sebab buang masa dia...
>> >             32 minutes ago ·
>> >           o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku setuju. Bila
>> > penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di organisasi,
>> rasanya
>> > masalah dpt dikurangkan. +1
>> >             30 minutes ago ·
>> >           o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat
>youtube... ada
>> > berani? sapa nak join?
>> >             28 minutes ago ·
>> >           o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku ini, sering
>ada
>> emel
>> > notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak bgtau kat
>> dorang
>> > sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
>> >             27 minutes ago ·
>> >           o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan, kadang2
>diorg
>> buat2
>> > macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan, tunjuk akibat
>orang
>> > tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la masing2
>ada
>> > akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm bank...
>pastu
>> > sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat malaysia...
>> >             24 minutes ago ·
>> >           o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube, takpun
>umpukkan
>> > video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda
>masing-masing.
>> Dalam
>> > format powerpoint pun cantik :)
>> >             22 minutes ago ·
>> >           o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan
>perancangannya...
>> > aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk projek
>amal
>> ni...
>> > heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
>> >             19 minutes ago ·
>> >           o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm presentation pun
>ok
>> bro..
>> > Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
>> >             17 minutes ago ·
>> >           o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation... orang
>kebanyakan
>> > malas nak tengok presentation... hehehe... social engineering...
>> >             11 minutes ago ·
>> >           o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata cadangan
>ni
>> submit
>> > OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
>> >
>> > Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang memproduksikan video
>iklan
>> > berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna itu
>sendiri
>> dapat
>> > mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
>> >
>> > So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
>> >
>> > --
>> > Best Wishes,
>> >
>> > M. Fauzilkamil Zainuddin
>> > ----------------------------------------------------
>> > ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
>> > ----------------------------------------------------
>> > https://edge.launchpad.net/~apogee - ApOgEE on LaunchPad
>> > http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
>> > http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
>> > ----------------------------------------------------
>> >
>> >
>> > _______________________________________________
>> > Owasp-Malaysia mailing list
>> > Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
>> > https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>> >
>> > OWASP Malaysia Wiki
>> > http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>> >
>> > OWASP Malaysia Wiki Facebook
>> >
>http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>> >
>>
>>
>>
>> --
>> I love Aardvark! Join my network so we can help each other out...
>> http://vark.com/s/foGQ
>>
>> My Facebook
>> http://www.facebook.com/linuxmalaysia
>>
>> My Blog
>> http://blog.harisfazillah.info/
>>
>> My Network
>> http://www.facebook.com/Bukan.Sekadar.Internet.Sahaja
>> _______________________________________________
>> Owasp-Malaysia mailing list
>> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
>> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>>
>> OWASP Malaysia Wiki
>> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>>
>> OWASP Malaysia Wiki Facebook
>>
>http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>>
>_______________________________________________
>Owasp-Malaysia mailing list
>Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
>https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>
>OWASP Malaysia Wiki
>http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>
>OWASP Malaysia Wiki Facebook
>http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420

- --
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: APG v1.0.7

iNYEAQEIAEAFAkzc6jY5HE11aGFtbWFkIE5ham1pIGJpbiBBaG1hZCBaYWJpZGkg
PG5ham1pLnphYmlkaUBnbWFpbC5jb20+AAoJEB8zKb/Wl0FX4aYEAJ22tbVSAXSf
z0jBADhNrZjag0r60xIKqO/JPHoeMQy/X7lfcApnFBFFFWcr9Af9/sMYpfvf9hnt
5EgdqLL0oMbpGdo8Lx+TB/AasHg9Rb/YpNatekyKVzE9PXmZdK7NiZfxE9fmqH26
XhdlWV4RhJhIKGq3sKSr4gZ3IlG2Uqb3
=I8MN
-----END PGP SIGNATURE-----



More information about the Owasp-Malaysia mailing list