[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness: Phishing Attack

Mohd Fazli Azran mfazliazran at gmail.com
Fri Nov 12 01:59:35 EST 2010


+100

2010/11/12 Harisfazillah Jamel <linuxmalaysia at gmail.com>

> Thanks Apogee.
>
> Macam mana rakan-rakan yang lain?
>
> 2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
> > Salam Semua...
> >
> > Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh berkaitan isu
> > Phishing yang berleluasa.
> >
> > LinuxMalaysia Malaysia
> > Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk perbincangan kami.
> Kenapa
> > masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u dan tidak
> gunakan
> > https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
> > 2 hours ago · Comment
> >       2 people like this.
> >           o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel 2... still
> masuk
> > lagi...
> >             2 hours ago ·
> >           o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab mereka boleh spam
> > melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip alamat email ni
> masih
> > suci bersih RBL.
> >             2 hours ago ·
> >           o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2 setiap emel... xsma
> pn
> > kdg2...
> >             2 hours ago ·
> >           o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay hoster gak
> sekali
> > ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
> >             about an hour ago ·
> >           o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg ble overcome
> > masalah phishing emel?
> >             about an hour ago ·
> >           o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya nak masuk
> > "maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg merapu mmg sy x
> masuk
> >             about an hour ago ·
> >           o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
> >             about an hour ago ·
> >           o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau ada teknik block
> > spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran pengguna. Harus
> > diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV berkaitan perkara
> ini...
> > suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni... bila semua orang
> > berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan fade away begitu
> saja
> > sebab buang masa dia...
> >             32 minutes ago ·
> >           o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku setuju. Bila
> > penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di organisasi,
> rasanya
> > masalah dpt dikurangkan. +1
> >             30 minutes ago ·
> >           o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat youtube... ada
> > berani? sapa nak join?
> >             28 minutes ago ·
> >           o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku ini, sering ada
> emel
> > notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak bgtau kat
> dorang
> > sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
> >             27 minutes ago ·
> >           o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan, kadang2 diorg
> buat2
> > macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan, tunjuk akibat orang
> > tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la masing2 ada
> > akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm bank... pastu
> > sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat malaysia...
> >             24 minutes ago ·
> >           o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube, takpun umpukkan
> > video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda masing-masing.
> Dalam
> > format powerpoint pun cantik :)
> >             22 minutes ago ·
> >           o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan perancangannya...
> > aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk projek amal
> ni...
> > heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
> >             19 minutes ago ·
> >           o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm presentation pun ok
> bro..
> > Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
> >             17 minutes ago ·
> >           o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation... orang kebanyakan
> > malas nak tengok presentation... hehehe... social engineering...
> >             11 minutes ago ·
> >           o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata cadangan ni
> submit
> > OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
> >
> > Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang memproduksikan video iklan
> > berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna itu sendiri
> dapat
> > mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
> >
> > So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
> >
> > --
> > Best Wishes,
> >
> > M. Fauzilkamil Zainuddin
> > ----------------------------------------------------
> > ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
> > ----------------------------------------------------
> > https://edge.launchpad.net/~apogee - ApOgEE on LaunchPad
> > http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
> > http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
> > ----------------------------------------------------
> >
> >
> > _______________________________________________
> > Owasp-Malaysia mailing list
> > Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
> > https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
> >
> > OWASP Malaysia Wiki
> > http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
> >
> > OWASP Malaysia Wiki Facebook
> > http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
> >
>
>
>
> --
> I love Aardvark! Join my network so we can help each other out...
> http://vark.com/s/foGQ
>
> My Facebook
> http://www.facebook.com/linuxmalaysia
>
> My Blog
> http://blog.harisfazillah.info/
>
> My Network
> http://www.facebook.com/Bukan.Sekadar.Internet.Sahaja
> _______________________________________________
> Owasp-Malaysia mailing list
> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki
> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki Facebook
> http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.owasp.org/pipermail/owasp-malaysia/attachments/20101112/b13911b5/attachment-0001.html 


More information about the Owasp-Malaysia mailing list