[Owasp-Malaysia] Cadangan Projek Video Iklan Public Awareness: Phishing Attack

Harisfazillah Jamel linuxmalaysia at gmail.com
Thu Nov 11 22:06:49 EST 2010


Thanks Apogee.

Macam mana rakan-rakan yang lain?

2010/11/12 ApOgEE <jerungkun at gmail.com>:
> Salam Semua...
>
> Ini adalah lanjutan daripada perbincangan di Facebook oleh berkaitan isu
> Phishing yang berleluasa.
>
> LinuxMalaysia Malaysia
> Isu email Phishing Maybank2u sedang menjadi tajuk perbincangan kami. Kenapa
> masih ramai yang terpedaya. Link pun bukan link maybank2u dan tidak gunakan
> https. 2 tanda besar ia adalah phishing website.
> 2 hours ago · Comment
>       2 people like this.
>           o Saufi Wahab saban hari even dah spam kan emel 2... still masuk
> lagi...
>             2 hours ago ·
>           o LinuxMalaysia Malaysia Isu juga tu, sebab mereka boleh spam
> melalui email server yang kena hack masuk. Biasanya ip alamat email ni masih
> suci bersih RBL.
>             2 hours ago ·
>           o Saufi Wahab o i c.. tp urlnya pn bertuka2 setiap emel... xsma pn
> kdg2...
>             2 hours ago ·
>           o Shaiffulnizam Mohamad Erm masalah server stay hoster gak sekali
> ni. X cek mass email Tg keluar. Patut cek.
>             about an hour ago ·
>           o Tajul Azhar Mungkin kene ada satu tech baru yg ble overcome
> masalah phishing emel?
>             about an hour ago ·
>           o Nur Muhammad Nur Iskandar kadang2 sblm saya nak masuk
> "maybank2u" tue, sy check dia punya link. kalo link yg merapu mmg sy x masuk
>             about an hour ago ·
>           o Nor Sairi Ahmad Shahabudin matikan auto link
>             about an hour ago ·
>           o MFauzilkamil Zinedine tak selesai juga kalau ada teknik block
> spam camne pun... yang paling penting, bina kesedaran pengguna. Harus
> diwarwarkan kepada setiap pengguna. Buat iklan TV berkaitan perkara ini...
> suggest to bank2 untuk buat iklan public awareness ni... bila semua orang
> berhati2, phisher tu dah takleh cari makan dan ia akan fade away begitu saja
> sebab buang masa dia...
>             32 minutes ago ·
>           o Tajul Azhar Awareness campaign memang aku setuju. Bila
> penerangan berlaku secara kelompok sperti di rumah2, di organisasi, rasanya
> masalah dpt dikurangkan. +1
>             30 minutes ago ·
>           o MFauzilkamil Zinedine Jom buat iklan, post kat youtube... ada
> berani? sapa nak join?
>             28 minutes ago ·
>           o Tajul Azhar Aku ikut je, cam di bahagianku ini, sering ada emel
> notifikasi tentang phishing ni. Paling kurang, masa borak bgtau kat dorang
> sebutan phishing adalah fishing.. Waakkaka
>             27 minutes ago ·
>           o MFauzilkamil Zinedine kalau buat penerangan, kadang2 diorg buat2
> macam paham, tapi tak paham juga... buat video iklan, tunjuk akibat orang
> tak berhati-hati dan kene tipu dengan phishing... baru la masing2 ada
> akai... kerana lalai sikit tengok url je, habis duit dlm bank... pastu
> sebarkan video tu secara viral kepada semua rakyat malaysia...
>             24 minutes ago ·
>           o Tajul Azhar Bagus, wat channel kat youtube, takpun umpukkan
> video sedia ada. Dan paling penting dalam bahasa ibunda masing-masing. Dalam
> format powerpoint pun cantik :)
>             22 minutes ago ·
>           o MFauzilkamil Zinedine ok, aku akan sediakan perancangannya...
> aku perlukan volunteer untuk jadi pelakon2 dan krew untuk projek amal ni...
> heheheh sapa setuju, bleh PM aku...
>             19 minutes ago ·
>           o Tajul Azhar Nak kene pelakon? Wat dlm presentation pun ok bro..
> Pelakon ni pemalu aku.. Huhuhu..
>             17 minutes ago ·
>           o MFauzilkamil Zinedine lagi2 presentation... orang kebanyakan
> malas nak tengok presentation... hehehe... social engineering...
>             11 minutes ago ·
>           o LinuxMalaysia Malaysia Bro. Cantik, Apa kata cadangan ni submit
> OWASP Malaysia Mailing list. Sini tak ramai yang baca.
>
> Saya cadangkan kita buat satu projek amal yang memproduksikan video iklan
> berkaitan Phishing, akibat dan kaedah bagaimana pengguna itu sendiri dapat
> mengurangkan risiko tertipu dengan phishing ini.
>
> So, siapa setuju, angkat tangan!... hehehe
>
> --
> Best Wishes,
>
> M. Fauzilkamil Zainuddin
> ----------------------------------------------------
> ApOgEE a.k.a JeRuNgKuN
> ----------------------------------------------------
> https://edge.launchpad.net/~apogee - ApOgEE on LaunchPad
> http://artofapogee.blogspot.com - Art Of ApOgEE
> http://coderstalk.blogspot.com - Coder's Talk
> ----------------------------------------------------
>
>
> _______________________________________________
> Owasp-Malaysia mailing list
> Owasp-Malaysia at lists.owasp.org
> https://lists.owasp.org/mailman/listinfo/owasp-malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki
> http://www.owasp.org/index.php/Malaysia
>
> OWASP Malaysia Wiki Facebook
> http://www.facebook.com/pages/OWASP-Malaysia-Local-Chapter/295989208420
>



-- 
I love Aardvark! Join my network so we can help each other out...
http://vark.com/s/foGQ

My Facebook
http://www.facebook.com/linuxmalaysia

My Blog
http://blog.harisfazillah.info/

My Network
http://www.facebook.com/Bukan.Sekadar.Internet.Sahaja


More information about the Owasp-Malaysia mailing list